Filmcoach-training Minikronieken

Word een inspirerende filmcoach en krijg betaalde opdrachten!

Minikronieken zoekt freelance filmmakers in Oost-Nederland, die cursisten willen coachen bij de productie van korte documentaires. Ben jij een gepassioneerd filmmaker en wil je scholieren en speciale doelgroepen helpen om hun talenten en hun creativiteit met filmmaken te ontdekken? Grijp dan nu de kans om didactische vaardigheden aan te leren en je te kwalificeren als filmcoach. In samenwerking met Tetem biedt Minikronieken hiervoor een training aan, waarbij je onder andere een eigen korte film maakt die vertoond wordt op het Filmfestival Oldenzaal, mèt kans op een nominatie voor Twente Short. Je krijgt hierbij professionele begeleiding en je werkt samen met je collega filmmakers, met wie je tips en tricks uitwisselt. Door deel te nemen verdiep je niet alleen jouw vakkennis, maar boost je ook nog eens jouw netwerk in de filmindustrie in je eigen regio! Lees hieronder meer info en meld je vóór 18 september aan als jij ook graag freelancer wilt worden bij Minikronieken.

Wat is de Minikronieken methode?

Met de Minikronieken-methode maken leerlingen of cursisten in een project van 6 tot 8 weken korte documentairefilms met levensverhalen. Ze worden hierbij gecoacht door professionele makers. De productie van de Minikronieken wordt afgesloten met een filmpremière.

 

Minikronieken heeft een eigen lesprogramma voor het voortgezet onderwijs, met theorieboek, instructievideo’s en oefenopdrachten. Als filmcoach beschik je dus over een gestructureerd programma dat je kunt volgen. Hierdoor kun je je volledig focussen op het overbrengen van jouw passie op de leerlingen. Je stimuleert hun vaardigheden op het gebied van storytelling, diepte-interview, cameratechnieken, geluid en editing. Daarnaast leer je hen om te plannen en organiseren, reflecteren op hun leerproces en de kwaliteit van hun productie.

 

Voor een indruk van de kwaliteit van de geproduceerde Minikronieken kun je kijken op de pagina ‘Filmcollectie’ via de button hieronder of via de menubalk. Er zijn ruim 100 Minikronieken gepubliceerd.

Filmcollectie
Voor wie is de filmcoach-training bedoeld?

Je kunt deelnemen als je:

  • een relevante vakopleiding hebt in mediaproductie
  • professionele films maakt of als maker meewerkt aan professionele filmproducties
Wat kun je verwachten als je deze training volgt?

Als je deze training met goed gevolg hebt afgerond, mag je als freelancer meewerken aan diverse projecten van Minikronieken. Deze projecten worden al ruim 10 jaar georganiseerd in Overijssel en Gelderland en sinds 2023 is er een uitwisseling met Suriname. Kijk voor een overzicht van alle projecten op de pagina ‘Projecten’ of klik op de button hieronder.

Minikronieken Projecten

Om iedereen die zich via deze training kwalificeert als filmcoach ook daadwerkelijk betaalde opdrachten te kunnen aanbieden, is het aantal deelnemers beperkt. Opdrachten worden bekend gemaakt via de website van Minikronieken. Wil je weten welke opdrachten je zoal kunt verwachten, bekijk dan bijvoorbeeld de vacatures via de onderstaande buttons of op de pagina ‘Actueel’ in de menubalk (doorklikken onderaan de pagina).

Filmcoach Onderwijs
Filmcoach volwassenen
Alle voordelen op een rijtje

Deze cursus wordt deels gefinancierd door Tetem en de sponsoren van Minikronieken. We kunnen hem daarom aanbieden voor een gereduceerd tarief. Hieronder zetten we nog even voor je op een rijtje waarom deze training een unieke kans is voor elke filmmaker die interesse heeft om als filmcoach te werken:

Leer coachen voor Minikronieken: van dilemma's tot gefundeerde keuzes!

Ontwikkel jezelf als een competente filmcoach via deze didactische training. Als filmcoach bij Minikronieken help je deelnemers bij het formuleren van uitdagende dilemma’s en het maken van weloverwogen keuzes, waardoor ze gezamenlijk toewerken naar de creatie van hun uiteindelijke meesterwerk: de Minikroniek.

Samenwerking die kansen biedt: Tetem en Minikronieken bundelen krachten voor jouw groei!

Deze training is een krachtige samenwerking tussen Tetem en Minikronieken. Wanneer je deze cursus succesvol afrondt, opent dit de deur voor jou om als filmcoach voor Minikronieken aan de slag te gaan. Begeleid scholieren en amateurcineasten bij het creëren van boeiende levensverhalen die een breed publiek aanspreken.

Twee interculturele projecten wachten: verleg je grenzen letterlijk en figuurlijk

Voor het komende schooljaar staan er al twee spannende projecten op jou te wachten. Eén daarvan is een internationale uitwisseling, waarbij we gaan samenwerken met filmmakers en scholen in Suriname. Hier is jouw kans om waardevolle contacten over de grens te leggen. Het andere project is met jongvolwassen vluchtelingen die jij mag inspireren om een creatieve productie te maken.

Demonstreer jouw expertise: Deel je specialismen en til samen met medecursisten de kunst van het filmmaken naar nieuwe hoogten!

Je brengt niet alleen je passie, maar ook je expertise als filmmaker met je mee. In deze training wissel je met je medecursisten specialisaties uit en coachen jullie elkaar om deze vaardigheden te finetunen. Samen evolueren jullie op het gebied van documentaires maken, wat resulteert in waardevolle competentieontwikkeling.

Hands-on leren: Zelf een Minikroniek creëren met professionele apparatuur en interactie met getalenteerde medecursisten!

De train-de-trainer cursus biedt jou de kans om een praktijkgerichte opdracht uit te voeren: je eigen Minikroniek creëren. Werk met professionele apparatuur en bundel je krachten met getalenteerde medecursisten. Deze interactieve ervaring bevordert jouw leerproces en biedt nieuwe inzichten.

Jouw talent in de schijnwerpers: Vertoning van jouw Minikroniek op het Oldenzaals Filmfestival!

De vruchten van jouw inspanningen worden beloond met een prominente vertoning van jouw Minikroniek op het prestigieuze Filmfestival Oldenzaal 2023. Een fantastische gelegenheid om je meesterwerk te tonen aan een breed publiek en te genieten van de erkenning die jouw creatieve inspanningen verdienen.

Streven naar excellente erkenning door een vakjury: Win Het 'Gouden Boeskoolmenneke'

Jouw prestatie zou wel eens beloond kunnen worden met het felbegeerde ‘Gouden Boeskoolmenneke’. Dit is jouw kans om genomineerd te worden door de vakjury van ‘Twente Short’, een prominente categorie binnen het Oldenzaals Filmfestival. Laat je werk opvallen en maak kans op een onvergetelijke ereplaats!

Bovenop de reeds genoemde voordelen zijn er nog de volgende extra’s:

 

Je krijgt een licentie op het gebruik van de instructiematerialen die speciaal zijn ontwikkeld voor Minikronieken, zie de pagina ‘onderwijs’ voor voorbeelden van lesvideo’s en instructiemateriaal.
Je gaat deel uitmaken van het team van Minikronieken, waarmee je je netwerk en dus je kans op betaalde opdrachten vergroot, zie de pagina ‘Medewerkers’ via de onderstaande button.

Medewerkers
Tijden en locatie van de training

(Attentie: aanmelding is gesloten)

De lessen zijn wekelijks op woensdagavond, van 18.30 tot 21:30, met uitzondering van de herfstvakantie (Noord). Vanaf 18 uur ben je welkom voor een broodmaaltijd met soep, dit is bij de prijs inbegrepen.

27-9
4-10
11-10
18-10
1-11
8-11

De lessen vinden plaats bij Tetem

Adres: Stroinksbleekweg 16 in Enschede

  • Filmapparatuur voor de opnames en computers voor de montage zijn beschikbaar, deze mogen kosteloos worden gereserveerd.

 

  • Eigen camera’s zijn welkom, indien gewenst krijg je specifieke bedieningstips

Deelname kost 195 euro, dit is inclusief de maaltijden voorafgaand aan de lessen.

Filmcoaches die geselecteerd zijn voor het Suriname-project betalen niet voor deelname, maar nemen wel verplicht deel aan deze training.

Voor docenten van Tetem geldt een aparte kostenregeling. Info bij Paula.

Voor informatie over de training en over Minikronieken kun je mailen naar Masja de Roy:

masja@minikronieken.nl

Masja de Roy