Projectverloop
De methode wordt per gemeente uitgevoerd in een traject van 2 maanden met een aanlooptijd van 6 weken en bestaat uit de volgende componenten
– Het trainen van professionele (deels anderstalige) filmmakers in de methode, zodat ze samen met de vaste minikroniek docenten de workshops kunnen begeleiden.
– De werving van deelnemers via de netwerken van de partnerorganisaties, via het netwerk van minikronieken, lokale en social media.
– Via social media- en offline campagnes worden burgers en bedrijven geactiveerd om het Minikronieken project te steunen.
– De deelnemers die filmen, volgen een serie workshops over storytelling, interviewen, creatief filmen met smartphones en montage op de computer.
– Voor de begeleiding van anderstalige deelnemers worden anderstalige filmprofessionals ingezet.
– Elke filmer wordt gekoppeld aan een van de vertellers over wie de films gemaakt gaan worden. Voordat er gefilmd wordt, vindt er een voorgesprek plaats.
– De filmers werken in twee- of drietallen en helpen elkaar met het maken van hun film
– Als de films klaar zijn worden ze door een professional nabewerkt en klaargemaakt voor vertoning in een filmzaal.
– De partnerorganisatie organiseert de première en een eventuele dialoog rond het thema. Samen met het team van Minikronieken verzorgt de partnerorganisatie de uitnodigingen.
– Na de première verschijnen de films op het onlineplatform minikronieken.nl en worden ze aangeboden aan de lokale TV-zenders voor uitzending.
– Filmers kunnen doorstromen als ‘Minichroniqueur’ zodat zij anderen kunnen helpen om hun verhaal te verfilmen.
Toestemming voor publicatie
De vertellers (over wie de minikronieken gaan) zijn voorafgaande aan het project akkoord gegaan met vertoning van hun Minikroniek tijdens de première. Bij bijzondere omstandigheden kan hiervan worden afgezien.
Aan de vertellers wordt daarnaast apart toestemming gevraagd of hun film ook op internet mag worden gepubliceerd, vertoond mag worden tijdens evenementen en uitgezonden op lokale TV-zenders.