Twents project Minikronieken wint prestigieuze prijs Haarlems fonds

Voor mij was het een volslagen verrassing, op een dinsdagochtend in juni, tijdens een overleg met het Amateurfilmplatform, werd me verteld dat ik een prijs heb gewonnen. Dorée de Kruijk van het Hogenbijl Fonds, vroeg heel vriendelijk of ik dat wilde en hoe ik het geldbedrag dat erbij hoort, zou willen besteden. Ik was er beduusd van, ik had nog nooit van dit fonds gehoord. Maar het was een vooropgezet plan. De commissie van aanbeveling van het fonds was toen al maanden bezig om Minikronieken te volgen. Er waren al een telefoongesprek en e-mailcontact geweest, zogenaamd in het kader van een jongeren filmfestival. Ik was voorgedragen en het bestuur had unaniem ingestemd. Wat een eer!

 

Nadat de boodschap zo goed en kwaad was geland bij mij kwam het besef: dit geeft me de kans om mijn levenswerk verder op de kaart te zetten, om het te laten groeien en een structurele basis te geven! Er kwam heel wat emotie naar boven en het heeft wel een paar dagen geduurd voordat ik het echt durfde te geloven.

 

De commissie van het fonds wilde graag naar Twente komen om kennis te maken en te overleggen wanneer de prijsuitreiking kan plaatsvinden. Ik heb meteen mijn samenwerkingspartner het Filmhuis Oldenzaal gebeld. Want wat is nu een betere gelegenheid om de prijs uit te reiken dan tijdens het Oldenzaals Filmfestival? En zo zal geschieden. Op zondag 19 november, in Stadstheater de Bond, na de vertoning van de genomineerde short-films. Ik hoop jullie allen daar te zien!

 

Lieve groet,

Masja de Roy

Oprichter en artistiek leider van Minikronieken en Stichting Rakonto

De Oldenzaalse krant 'de Glimlach' plaatste bij het artikel een foto van Masja met samenwerkingspartners in Oldenzaal en Suriname

TWENTS PROJECT MINIKRONIEKEN WINT PRESTIGIEUZE PRIJS VAN HAARLEMS FONDS

 

Het Oldenzaals Filmfestival is dit jaar gastheer voor de uitreiking van een prestigieuze prijs die is toegekend aan één van de samenwerkingspartners: Masja de Roy van Minikronieken.

 

De Hengelose Masja de Roy startte tien jaar geleden het filmproject Minikronieken. Hierin begeleidt ze amateurs en beginnende filmmakers bij het maken van films over ‘het leven’. Doel is om in film levensverhalen te vertellen die geschikt zijn voor een groter publiek. Ze verdient de filmprijs van het Hogenbijl Fonds voor haar niet aflatende inzet waarmee ze deze filmprojecten keer op keer opstart en vormgeeft.

 

Het Hogenbijl Fonds beheert het nagelaten vermogen van de eigenaren van de platen-/ muziekwinkel Hogenbijl in Haarlem. Omdat de heer Hogenbijl naast de muziek ook een passie had voor filmmaken, wordt het
nagelaten geld nu jaarlijks besteed aan twee prijzen van €15.000, voor film en muziek.

 

Die passie voor filmmaken toont Masja de Roy met haar project Minikronieken. Ze heeft met tientallen scholen en culturele organisaties in Oost-Nederland gewerkt en start momenteel een samenwerking op met Suriname. Om deze projecten te bestendigen zal ze het prijzengeld gaan inzetten.

 

Filmhuis Oldenzaal heeft een samenwerking met Masja in het kader van het Oldenzaals filmfestival. Op de zaterdagmiddag worden er Minikronieken vertoond met een internationaal thema. In 2023 is dat thema de band tussen Nederland en Suriname. Filmhuis Oldenzaal en Minikronieken hebben hiervoor de samenwerking
gezocht met de Surinaamse culturele organisaties 94GreenTV en Raining Colors Foundation. Het doel is om op het festival Minikronieken te vertonen over en door Surinamers.

 

Vertegenwoordigers van vier culturele organisaties in Suriname en Nederland ondertekenen een samenwerkingsmemorandum.

VLNR:
André Swart, voorzitter van Filmhuis Oldenzaal
Ruth-Rachel Joeroeja, artistiek leider van Raining Colors Foundation
Masja de Roy, directeur van Stichting Rakonto en Minikronieken
Gilberto Krieger, filmregisseur en directeur van 94GreenTV

Masja de Roy