Films van jongeren gaan in première op Oldenzaals filmfestival

7 Minikronieken van en over jongeren

In het kader van het Oldenzaals Filmfestival vindt op zaterdag 5 november de première plaats van zeven Minikronieken, die zijn gemaakt door jongeren uit Twente en omstreken. Onder hen zijn drie Oekraïense jongeren uit de internationale klas van het Carmel College Twente. Verder nemen jongeren deel van het Assink Lyceum in Haaksbergen en het Carmel College Salland. Tot eind oktober zijn de jongeren nog bezig met het filmen, interviewen en monteren. Ze worden hierbij geholpen door Masja de Roy, filmmaker en oprichter van Minikronieken.

Minikronieken zijn korte documentaires met levensverhalen, die tonen hoe mensen de kracht vinden om, ieder op hun eigen unieke manier, de uitdagingen in hun leven te overwinnen. Zo vertelt Louise in haar film hoe zij, na lichamelijk en geestelijk mishandeld te zijn, leerde om haar woede te beheersen en rust in zichzelf te vinden. En Vladislaw interviewde via een videocall zijn vriend Ivan, die in Odessa woont en vertelt over het leven daar in oorlogstijd.

Ondertiteling in Oekraïens en Nederlands

Bij de première zijn vrienden, familie en dierbaren van de jonge makers aanwezig. De Nederlandstalige films worden ondertiteld in het Oekraïens; de films in het Oekraïens worden in het Nederlands ondertiteld. De jongeren doen dit zelf.

 

De jonge filmmakers zullen allemaal een speciale Minikronieken-trofee uitgereikt krijgen door André Swarts, voorzitter van Filmhuis Oldenzaal.

Oldenzaals Filmfestival

De première van de Minikronieken maakt deel uit van het Oldenzaals Filmfestival, dat wordt georganiseerd door Filmhuis Oldenzaal. Andere programmaonderdelen van het Oldenzaals Filmfestival zijn het Twents Scholieren Filmfestival op vrijdag 4 november en Twente Short op zondag 6 november. Op vrijdag- en zaterdagavond staan twee speelfilms op het programma. Zie voor het volledige programma van het Oldenzaals Filmfestival de webpagina filmhuisoldenzaal.nl.

 

Kaarten voor Minikronieken kosten € 7 per stuk en zijn binnenkort te reserveren via de kassa van Stadstheater De Bond in Oldenzaal. De première begint om 15.30 uur, de zaal is open om 15.00 uur.

Bekijk alle Minikronieken van voorgaande projecten in onze filmcollectie.

social media

Masja de Roy