Financiële steun voor nieuw project ‘Regisseur in je nieuwe wereld’

Reeds 3 fondsen hebben hun steun toegezegd aan het project Regisseur in je nieuwe wereld, waarbij vluchtelingen en Nederlanders filmportretten over elkaar maken.

 

Deze maand hebben Rabofonds Centraal Twente en het Prins Bernhard Cultuurfonds ieder een bedrag toegekend. Cultuurparticipatiefonds Overijssel had al eerder een toekenning gedaan voor meerdere projecten. In totaal is er nu 50% toegezegd van het totale budget dat nodig is voor het filmproject waarin nieuwkomers samen met Nederlanders documentaires gaan maken.

Regisseur in je nieuwe wereld is een samenwerkingsproject tussen Minikronieken, Videoclub Borne, AZC Almelo, bibliotheek Hengelo en Welkom in Hengelo. Het doel is om 24 filmportretten te maken met verhalen van vluchtelingen èn van Nederlanders.

Elke film vertelt het verhaal van iemand die na een ingrijpende gebeurtenis de draad in het leven weer oppakt. De films worden door de deelnemers in documentaire-stijl gefilmd onder leiding van gerenommeerde filmmakers uit Overijssel. Deelnemers zijn een mix van Nederlanders en nieuwkomers, zij helpen elkaar bij het maken van hun films.

Er wordt gewerkt volgens de Minikronieken methode, waarbij deelnemers gedurende 10 workshops leren filmen, interviewen en monteren. Voor het geven van de trainingen worden professionele filmmakers opgeleid die zelf nieuwkomer in Nederland zijn en die de taal spreken van deelnemers uit hun moederland.

De hoofdpersonen vertellen in de films hoe zij weer de regie krijgen over hun leven en wat heb kracht geeft. Daarbij is het de bedoeling dat een nieuwkomer een Nederlander filmt en andersom. Het uitwisselen van deze verhalen verbindt mensen uit verschillende culturen en geeft steun aan zowel de verteller, als de filmer, als de kijkers.

De Minikronieken duren maximaal 10 minuten en worden vertoond tijdens een openbare première en daarna uitgezonden op de regionale zender 1Twente. Het project gaat in november 2018 van start.

Meer info en mogelijkheid om een donatie te doen voor dit project via de button hieronder.

INFO / DONATIES DOEN

Masja de Roy