Weer nieuwe donaties: Minikronieken project ‘Regisseur in je nieuwe wereld’ kan van start!

Nog meer fondsen hebben hun steun toegezegd aan het project ‘Regisseur in je nieuwe wereld’, waarbij nieuwkomers samen met Nederlanders documentaires gaan maken over hoe mensen een nieuw bestaan starten na een ingrijpende gebeurtenis.

 

De Fuldauerstichting, het Kansfonds en gemeente Borne hebben nu ook hun financiële steun voor dit project toegezegd.

Eerder hadden Rabofonds Centraal Twente, het Prins Bernhard Cultuurfonds en Cultuurparticipatiefonds Overijssel al toekenningen gedaan. In totaal is nu 65% van de totale begroting gerealiseerd, inclusief de eigen bijdragen van de betrokken partnerorganisaties. Dit was minimaal benodigd om met één cursusgroep te kunnen starten. Naar aanvullende financiering wordt nog gezocht.

Regisseur in je nieuwe wereld is een samenwerkingsproject tussen Minikronieken, Videoclub Borne, AZC Almelo, bibliotheek Hengelo en Welkom in Hengelo. Het doel is om 24 filmportretten te maken met verhalen van vluchtelingen èn van Nederlanders.

Elke film vertelt het verhaal van iemand die na een ingrijpende gebeurtenis de draad in het leven weer oppakt. De films worden door de deelnemers in documentaire-stijl gefilmd onder leiding van gerenommeerde filmmakers uit Overijssel. Deelnemers zijn een mix van Nederlanders en nieuwkomers, zij helpen elkaar bij het maken van hun films.

Cursiste Hala uit een vorig project werkt met de editor aan de montage van haar film.

Er wordt gewerkt volgens de Minikronieken methode, waarbij deelnemers gedurende 10 lesavonden leren filmen, interviewen en monteren. De trainingen worden gegeven door professionele filmmakers. Er worden ook filmmakers tot docent opgeleid die zelf nieuwkomer in Nederland zijn. Zij gaan deelnemers uit hun moederland in eigen taal begeleiden bij het maken van hun film.

De hoofdpersonen vertellen in de films hoe zij weer de regie krijgen over hun leven en wat hen kracht geeft. Daarbij is het de bedoeling dat een nieuwkomer een Nederlander filmt en andersom. Het uitwisselen van deze verhalen verbindt mensen uit verschillende culturen en geeft steun aan zowel de verteller, als de filmer, als de kijkers.

De Minikronieken duren maximaal 10 minuten. De films uit de eerste cursusgroep gaan op 10 maart 2019 in première en worden daarna uitgezonden op de regionale zender 1Twente. Cursusgroep 1 start op 13 november 2018.

Meer info en mogelijkheid om een donatie te doen voor dit project via de button hieronder.

INFO / DONATIE DOEN
Cursisten uit een vorig project interviewen hun verteller

Masja de Roy