GEZOCHT IN TWENTE: Documentairemakers voor een internationaal filmproject met scholen in Suriname en Nederland

Minikronieken zoekt allround filmmakers in de regio Twente met ruime ervaring in de productie van documentairefilms en met relevante vakopleidingen in filmproductie.

De educatieve projecten van Minikronieken helpen deelnemers om zichzelf te ontdekken en hun grenzen te verleggen. In het afgelopen decennium hebben honderden toeschouwers, vertellers en makers van Minikronieken dit al mogen ervaren. En vanaf nu gaat Minikronieken ook letterlijk de grenzen verleggen, te beginnen in Suriname. Des te meer reden voor avontuurlijke filmmakers om te komen werken voor Minikronieken. Je krijgt gegarandeerd een onvergetelijke ervaring door de internationale samenwerking met Surinaamse collega’s en de interessante verhalen die jij mag helpen verfilmen.

Met Minikronieken maken leerlingen in een project van 6 tot 8 weken korte documentairefilms met levensverhalen. Ze worden hierbij gecoacht door professionele documentairemakers.

Het lesprogramma stimuleert vaardigheden op het gebied van storytelling en multimedia, plannen en organiseren, reflectie en aandacht voor kwaliteit, techniek en logistiek. Door het maken van de films komen de leerlingen in contact met anderen van buiten hun vertrouwde leefwereld, ontdekken ze hun talenten en creëren een echte film waar ze trots op zijn. De Minikronieken worden vertoond tijdens een feestelijke filmpremière.

De werkzaamheden

Coaching van middelbare scholieren en MBO-leerlingen in Nederland bij de productie van mini-documentaires. Stimuleren van hun vaardigheden op het gebied van camera, geluid, interviewen, belichting en beeldregie. Eindmontage in Premiere Pro van 3 of 4 korte films.

Wanneer

De periode februari en maart 2024

8 x 1 vaste middag in de week, precieze data worden in november 2023 afgesproken.

Waar

Op scholen in Twente

Reageren

Stuur uiterlijk 18 SEPTEMBER 2023 je CV en filmportfolio naar masja@minikronieken.nl

Graag van je 3 meest gewaardeerde films een link sturen en bij elke film vermelden wat jouw taken waren bij de productie.

Voor vragen kun je bellen met Masja de Roy – 06-17834418

Functievoorwaarden

Je bent een professional met ruime ervaring in filmproductie, die makkelijk omgaat met jongeren en oog heeft voor hun unieke talenten.

Je hebt een afgeronde opleiding in mediavormgeving met specialisatie film
Je beheerst aantoonbaar alle basisvaardigheden voor filmproductie: script, camera, belichting, geluid, interview, montage, kleurcorrectie.

Je bent bereid om de filmcoach-training te volgen die wordt gegeven op 6 woensdagavonden in Enschede, van 20 september tot 1 november 2023. Mocht je een keer en les niet kunnen volgen, dan is in overleg een inhaalmoment mogelijk. Info over de training via onderstaande button:

Belangrijke houdingsaspecten:
  • Je vindt het leuk om met scholieren een band op te bouwen en je persoonlijkheid als ‘instrument’ in te zetten
  • Je wilt graag je pedagogisch-didactische vaardigheden ontplooien
  • Je weet de scholieren structuur te geven en grenzen te stellen
  • Je straalt professionaliteit en passie voor je werk uit
  • Je bent sterk communicatief vaardig en in staat om te verbinden
  • Je bent in staat om snel te schakelen
Wat Minikronieken biedt:
  • Een marktconform uurtarief.
  • Je wordt gedurende het hele project ondersteund door de projectleider
  • Je werkt volgens een gestructureerd leerplan.
  • Je krijgt een training in pedagogisch-didactische vaardigheden, deze vindt plaats in september en oktober 2023.
Deze collega's gingen je voor!
Info over dit Minikronieken project:

In 2024 organiseert Minikronieken een interculturele uitwisseling tussen leerlingen van middelbare scholen en MBO-scholen in Nederland en Suriname, waarbij leerlingen via een online samenwerking de levensverhalen van inwoners van elkaars land vastleggen in korte documentaires.

 

De gemaakte films worden vertoond tijdens premières voor de lokale gemeenschappen en op filmfestivals in de beide landen. Daarna worden de films in de filmcollectie op de website van Minikronieken gepubliceerd. Ook wordt een selectie van de films opgenomen in de nationale archieven van beide landen.

 

Lees alle actuele informatie op de website of klik op de button ‘Projectinfo Suriname’ op deze pagina.

 

Projectinfo Suriname
Taken van de filmcoach:

In een project van 8 weken coach je 3 à 4 teams bij de productie van hun film. Je helpt ze onder andere bij het voorbereiden van het interview, het bepalen van een goede verhaallijn en het monteren op meerdere videosporen.

 

Elk team bestaat uit 2 Nederlandse en 2 Surinaamse scholieren. Jij begeleidt de Nederlandse scholieren en je collega-filmcoach in Suriname begeleidt daar de Surinaamse scholieren. De scholieren houden online meetings met elkaar en jij en je overzeese collega houden elkaar op de hoogte van de vorderingen.

 

De scholieren krijgen klassikaal les over filmmaken en voeren hiervoor oefenopdrachten uit. Jij controleert de resultaten van hun opdrachten en geeft indien nodig extra instructie op filmvaardigheden die ze nog niet voldoende beheersen.

 

Je begeleidt jouw teams door alle productiefases van hun film heen. Dat doe je aan de hand van een productiedossier waarin alle stappen zijn beschreven. Nadat de teams hun ruwe montages opleveren bewerk jij hun films na tot een toonbare Minikroniek.

 

De films worden op een nader te bepalen datum in een première aan het publiek vertoond.

Masja de Roy