Allemaal gemotiveerde mensen

Het is zondagmiddag, één week voor de première van de Minikronieken in Almelo. In de groepsapp plaatsen cursisten hun vragen en maken melding van hun gezwoeg in de montage, terwijl docent Jauke hen van tips voorziet en een hart onder de riem steekt. De montage is het pittigste deel van de cursus, want hoe breng je anderhalf tot twee uur videomateriaal terug tot een film van 10 minuten? “Kill your darlings” en “less is more”, luidt het devies. Voor ervaren filmmakers al een hele uitdaging, laat staan voor een beginnende editor. En iedereen wil natuurlijk het verhaal van zijn of haar verteller zo treffend mogelijk voor het voetlicht brengen.

Ook bij het projectteam stijgt de spanning, de première brengt een boel werk met zich mee, want voor een grote opkomst is veel buzz nodig. Almelo is de eerste in een serie Minikroniek projecten die loopt tot eind 2017. In december starten we met de werving van organisaties die in hun gemeente ook graag zo’n project willen. En de première is hèt moment om te laten zien en voelen wat ons project met mensen doet. De ontroering bij het zien van filmportretten over gewone mensen die toch heel bijzonder zijn, de trots bij filmers en vertellers en hun familie: een film over hùn geliefde op een groot doek in een sfeervolle bioscoopzaal, dat blijft je je hele leven bij!

vanaf linksboven met de klok mee: Marcel van Rijnbach, Janiev Damhuis, Ben Vos, Bert van der Molen, Silke Wolthuis, Masja de Roy, Golsa Amigh, Jauke Boerdam, Johan de Ruyter.

Het geeft zoveel energie om bezig te zijn met allemaal gemotiveerde deelnemers en medewerkers. Dat maakt dat deze editie van de Minikroniek serie voor mij nu al geslaagd is.

Ik dank op deze plaats alvast iedereen die betrokken is en ook de fondsen die het mogelijk maken: Cultuurarrangement Almelo-Overijssel, Cultuurparticipatiefonds en Prins Bernhard Cultuurfonds.
Ik zie uit naar een ontroerende en feestelijke première!

Graag tot 4 december, vanaf 12:30 in Hof ’88 Almelo!

Masja de Roy