Regisseur in je nieuwe wereld

Vierentwintig filmers. Vierentwintig vertellers.

Vluchtelingen en Nederlanders maken samen filmportretten.

En tonen hoe mensen de regie terug krijgen over hun leven.

Ze laten een nieuwe wereld open gaan voor elkaar en voor het publiek.

Het doel van dit project is dat Nederlanders en nieuwkomers (asielzoekers en statushouders) levenservaringen uitwisselen en hun netwerk uitbreiden. In tweetallen werken ze aan hun films, begeleid door de professionele filmmakers van Minikronieken.

Daarbij helpen de nieuwkomers de Nederlanders bij het interviewen van iemand in een andere taal, en andersom.

Teasers filmpremière 10 maart 2019

Steun dit project met een donatie!

Bedrag





Geef mensen nieuwe kansen!

 

Met jouw bijdrage trainen wij mensen uit allerlei culturen om levensverhalen te verfilmen. Minikronieken zijn films over veerkracht, die een groot publiek inspireren en mensen dichter bij elkaar brengen.

Het Minikronieken-lesprogramma wordt gegeven door ervaren filmmakers. Daarnaast leiden wij nieuwkomers op die tijdens de lessen de cursisten kunnen helpen in hun moedertaal, zoals Arabisch, Farsi (de taal van Iran)  en Tigrinya (de taal van Eritrea). Deze les-assistenten  worden opgeleid tot minikroniek-docenten. Zo help jij hen op weg naar betaald werk.

 

Nieuwsbrief:
We  houden we je graag op de hoogte van de ontwikkelingen. Daarom sturen we je per e-mail regelmatig een nieuwsbrief. Mocht je dit niet wensen, geef dit dan aan in het vakje ‘bericht’.

 

Gesponsorde films en andere mogelijkheden: Je kunt Minikronieken ook sponsoren. Lees er meer over op de pagina ‘maatschappelijk sponsor‘.

 

Algemeen: Minikronieken gaat zorgvuldig om met je persoonsgegevens. Deze gegevens worden niet verstrekt aan derden. Wij gebruiken ze om je te informeren over onze werkzaamheden of om je steun te vragen. Meer lezen over privacy.

Sponsoropties

Je kunt ook sponsor worden van dit project, lees hieronder hoe of kijk op de sponsorpagina.

Film op bestelling over een collega of geliefde!

Voor 750 euro* sponsor je dit project door een filmportret te laten maken over iemand die jij kiest. Bijvoorbeeld een van je medewerkers, je partner of een ander familielid.

Meld een medewerker aan voor de cursus!

Voor 900 euro (ex BTW) reserveer je een cursusplaats, bijvoorbeeld voor een medewerker van je organisatie. Die persoon neemt deel aan het project en maakt ook een Minikroniek.

Achtergrondinformatie

Wat als je een nieuw leven moet opbouwen na een ingrijpende gebeurtenis? Voor welke uitdagingen sta je dan en hoe krijg je de regie terug? Hoe herkennen we dat in elkaar en hoe kunnen we elkaar daarin versterken?

 

Dit is een greep uit de vragen die beantwoord zullen worden in 24 filmportretten, gemaakt door deelnemers aan het Minikronieken project ‘regisseur in je nieuwe wereld’ dat eind 2018 van start gaat. In dit unieke filmproject zijn ‘oude’ en ‘nieuwe’ Nederlanders aan het woord. Dat niet alleen: de films worden ook gemaakt door duo’s van ‘oude’ en ‘nieuwe’ Nederlanders, die hierin getraind worden door documentairemakers.

 

Met deze authentieke filmportretten willen vijf Twentse organisaties laten zien dat het uitwisselen van levensverhalen tussen culturen inspireert en kansen schept. Dit zijn:

Videoclub BorneBibliotheek HengeloAZC AlmeloBurgerinitiatief Welkom in HengeloStichting Nieuwe Twentse Kunst

 

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door:

Fuldauerstichting, Kansfonds, Gemeente Borne, Rabofonds Centraal Twente, Prins Bernhard Cultuurfonds en Cultuurparticipatiefonds Overijssel

Over het thema ‘regie’

Het centrale thema van deze serie Minikronieken is het hervinden van de regie over je leven na een ingrijpende gebeurtenis. Bijna iedereen heeft daar wel eens mee te maken gehad. In de films vertellen de hoofdpersonen hoe dat is gebeurd en hoe zij, op hun eigen unieke manier, de uitdagingen in hun leven overwinnen. Dit universele thema geeft herkenning en daardoor ook verbinding tussen mensen. Het is een gemeenschappelijk onderwerp waar we elkaar in kunnen vinden en waarover we op één golflengte met elkaar kunnen praten.

Aanleiding

Van nieuwkomers wordt verwacht dat zij integreren. Naast het zich eigen maken van de Nederlandse taal is het daarbij van groot belang
om Nederlandse mensen te leren kennen. Om met hen in gesprek te gaan, te leren over de Nederlandse cultuur, gebruiken, normen en waarden. Maar ook om mensen te kennen die oprecht geïnteresseerd in je zijn, bij wie je je verhaal kwijt kunt en van wiens netwerk je gebruik kunt maken.

 

Ook voor Nederlandse mensen is het waardevol om vluchtelingen en statushouders actief op te zoeken en meer te weten te komen over hun achtergrond, land van herkomst en cultuur. Want integratie is een tweezijdige verantwoordelijkheid.